Spring naar inhoud

Over deze site

Op de zolders en in de kasten van pastorieën en musea bevindt zich schitterend kerkelijk textiel dat vrijwel nooit tevoorschijn komt. Onbekend maakt onbemind. Veel gewaden en vaandels, ooit met aandacht gemaakt en met trots geschonken, zijn in de afgelopen jaren spoorloos verdwenen. Onterecht; de stoffen zijn schitterend en het borduurwerk is verbazingwekkend vakkundig gemaakt. En niet te vergeten: al deze voorwerpen vertellen boeiende verhalen over priesters, parochianen en verenigingsleven, ondernemers en kunstenaars.

Deze site brengt collecties en informatie over kerkelijk textiel uit heel Europa samen, in de hoop dit verwaarloosde onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen en nieuw onderzoek te stimuleren.


Werkgroep Paramentica

0014René Lugtigheid, programme leader M.A. textile conservation, Universiteit Amsterdam. René werkte van 2003 tot 2012 bij de Stichting Kerkelijk Kunstbezit Nederland (SKKN), waar zij zich richtte op textiele collecties in Nederlandse kerken en de waardenstelling van religieus textiel van de negentiende en twintigste eeuw. Momenteel is René bezig met haar promotieonderzoek naar de oorzaken van veranderingen in katholieke liturgische gewaden. Aan bod komen onder andere het hergebruik van achttiende-eeuwse zijdedamast in paramenten en het Nijmeegse paramentenatelier A.W. Stadelmaier.

0023

Marike van Roon, hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universiteit Amsterdam. In 2010 promoveerde Marike aan de Universiteit Leiden op haar onderzoek naar paramenten en borduurateliers in Nederland tussen 1830 en 1965. De bijbehorende publicatie Goud, zilver & zijde. Katholiek textiel in Nederland 1830-1965, won in 2012 de mr. J.W. Frederiksprijs voor de beste publicatie op het gebied van de kunstnijverheid.

0029Annemie Van Dyck, afdelingshoofd registratie en collectiebeheer, Centrum voor religieuze kunst en cultuur vzw. Het CRKC is het expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel en maakt onder meer inventarissen en herbestemmingsplannen voor kloosters en abdijen. Annemie deed onderzoek naar het behoud en beheer van religieus textiel en is auteur van Kerkelijk textiel in Vlaanderen en Brussel in de 19de en 20ste eeuw.

0015Agnes Vugts, Museumconsulent Limburg, Huis voor de kunsten Limburg, Roermond. Agnes heeft vanuit het Huis voor de Kunsten Limburg  net het project Veiligheid en Toegankelijkheid van het religieuze erfgoed in Limburg afgerond en zet zich nu in voor de meest kwetsbare objecten die daar zijn aangetroffen.Agnes is voorzitter van de Stichting ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van preventieve conservering (STEK) en lid van de raad van toezicht van de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL).

Volg ons op Facebook

Contact

paramentica.group@gmail.com

 

Advertenties
5 reacties
 1. Wat een geweldige website/blog. Ik kan me wel voor mijn kop slaan dat ik het nu pas ontdek. Onbekend maakt onbemind schrijft u. Ik vrees dat u daarin gelijk heeft, echter heb ik nog niet zo lang geleden de pracht van paramenten bij toeval ontdekt en sindsdien laat het mij niet meer los.

  Ik ben beeldend kunstenaar. Mijn werk gaat over de zeggingskracht van de middeleeuwse beeldcultuur in Europa. Momenteel is er werk te zien van mij in Gemeentemuseum Helmond waar o.a. een enorme kazuifel hangt. Ik kan het niet laten u hierop te wijzen. Temeer omdat ik wel degelijk mijn hedendaags kunstpubliek wil wijzen op of kennis laten maken met deze schitterende artefacten.

  Ook zie ik in de begeleidingscommissie de naam Elsje Janssen staan. Zij heeft zelfs een keer een tentoonstelling van mij geopend in de Kunsthal Rotterdam, de bevlogenheid waarmee zij over textiel en in het bijzonder wandtapijten praat is zó aanstekelijk!

  Ik ben er daarom van overtuigd dat een groot charmeoffensief mogelijk is om paramentica weer levendig en populair te maken. Zeker als er goed samengewerkt wordt door verschillende instanties met hun diverse talenten. Ik ben altijd bereid om hieraan bij te dragen.

  Hartelijke groet,
  Niels Broszat

  “Kanaalwerken” Gemeentemuseum Helmond loopt nog t/m 2 februari 2014

  • Beste Niels, Bedankt voor deze enthousiaste reactie! Wij doen ons best om aandacht voor het onderwerp te krijgen en het gaat langzaam de goede kant op. Is er een foto van de kazuifel die nu in Helmond hangt?
   Groet, Marike van Roon

 2. Beste Marike,
  Ik stuur u nu alvast een link toe waarbij u video’s aantreft van de Kazuifel. Ook staat er een aflevering bij van AVRO’s ArtMen waarop de grote kazuifel te zien is en waarin ook een serie kleine kazuifels aan bod komt. Mocht u meer foto’s willen zien dan kan dat uiteraard. Ik nodig u ook van harte uit om de werken te komen bekijken op mijn atelier.

  Ik hoor het graag (mijn emailadres heeft u?).

  Groeten,
  Niels Broszat

  https://www.facebook.com/media/set/?set=vb.393894930631423&type=2

 3. De term paramenten was mij onbekend als niet katholieke geïnteresseerde in kloostertextiel. Misschien kunt u deze term verruimen zodat meer mensen van uw site kunnen genieten want deze is het waard. Ik zoek al enkele dagen naar textiel van vrouwelijke religieuzen in kloosters, dus meer de dagelijks kleding die ook een beeld geeft van de samenleving en de paramenten zijn veelal door vrouwen voor mannen gemaakt, kappen, sluiers, onder- en bovenkleding, wat minder spectaculair maar waardevol en ook historie en een straatbeeld uit voorgaande jaren. De zusters verdienen ook aandacht. misschien een tip. verschillende vrouwelijke kloosterkleding van allerlei ordes en congregaties, nu lijkt het onbelangrijk maar over een aantal jaren zal ook deze eenvoudige kleding zijn waarde en bewaren verdienen.
  vr gr Nel Engel Deventer

  • Dank voor uw commentaar! Wij gaan kijken of er meer trefwoorden kunnen worden toegevoegd, zodat de site ook gevonden wordt als religieus textiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s